Press "Enter" to skip to content

Хор “Вивак” на Данима Турн Северина

Мокрањац 0

Хор “Вивак” и УШ “Стеван Мокрањац” на Данима Турн Северина

Како се негује и развија погранична сарадња на плану културе и музике показали су на “Данима Турн Северина” у Румунији 21. априла дечији хор “Вивак”- 2015, Уметничке школе “Стеван Мокрањац” из Неготина и “Ioan Stefan Paulian” из Турн Северина, на заједничком концерту који су отворили Неготинци наступом на хармоници Дамјана Добрића ученика 3. разреда. На овај начин Уметничка школа из Мокрањчевог града представила је овај одсек и хармонику као инструмент. Запажен наступ на хармоници имао је и професор Душан Ђорђевић који је свирао композицију П.И.Чајковског “Думка”.

Дечији хор “Вивак”- 2015 у сарадњи са Камерним ансамблом УШ “Стеван Мокрањац” који чине професори: Предраг Грујић – клавир, Валентина Димитријевић – флаута, Весна Гарабантин – виолончело и Милан Ракић – кларинет под диригентском палицом Драгане Мариновић – Симоновић извео је широк репертоар од Мокрањца, преко традиционалих и етно песама до влашких. Домаћини и публика у Турн Северину топло су поздравили извођење песме на влашком језику ”Гергина”.

Уз пратњу Камерног ансамбла приређен је и заједнички наступ хорова УШ “Ioan Stefan Paulian” из Турн Северина и Дечјег хора “Вивак” из Неготина у Турн Северину (Румунија) и здружено извођење композиције “Има једна у Србији Крајина” за коју је по тексту Крсте Станковића, музику написао Иван Илић. Домаћини су мелодију и речи ове песме на српском отпевали са осмехом на лицу, а заједнички наступ два хора којем је присуствовао и аутор текста, измамио је аплаузе и овације.

Љубазни домаћини уприличили су пријатно дружење, од дочека када је постављени румунски хор у дворишту упутио аплауз као добродошлицу својим другарима, до послужења и даривања као и неизбежног заједничког фотографисања, размене адреса и контаката. Уследио је и организовани обилазак Турн Северина који је тог дана имао свечарску атмосферу, затим посета Водоторњу са којег се пружа поглед на панораму овог града, Старој тврђави крај Дунава, Позоришту и дечијем вашару у центру града.