Press "Enter" to skip to content

ISIDORA FILIPOVIĆ

Isidora Filipović je rođena 1992. godine u Kragujevcu. 
Vilolončelo počinje da svira sa pet godina. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi prof. Bože Saramandić. 
Osnovne akademske i master studije završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Imre Kalmana. U toku master studija odlazi na studentsku razmenu u Trst kod profesora Pietra Serafina.

Tokom školovanja učestvovala je na velikom broju domaćih i međunarodnih takmičenja:
2009. I nagrada na međunarodnom takmičenju gudača u Nišu – violončelo
2009. I nagrada na školskom takmičenju u školi Dr. Miloje Milojević u Kragujevcu - violončelo
2010. I nagrada na školskom takmičenju u školi Dr. Miloje Milojević u Kragujevcu - violončelo
2010. I nagrada na festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici – klavirski trio
Umetnička delatnost:

U toku studija je bila član BENSO orkestra pod rukovodstvom Bojana Suđića koji je sastavljen od najboljih studenata beogradske i novosadske akademije.
Sa svojim gudačkim kvartetom u toku studija kao nagradu za najbolji gudački kvartet „Akademije umetnosti“ u Novom Sadu pohađa kurs kod Pol Kesidija, člana Brodskog kvarteta iz Engleske.

Sa istim kvartetom u toku studija izvodi na celovečernjem koncertu jedno od najzahtevnijih dela u toj literaturi, kvartet Morisa Ravela koji je tad prvi put izveden na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tom prilikom je zabeležen i radio snimak za Radio-televiziju Vojvodine.

Majstorske kurseve je pohađala kod sledećih profesora: Ivan Kučer, Pol Kеsidi (član Brodskog kvarteta iz Engleske), Aleksej Kiseljov, Dimas Moreno i Dorina Laro.

Ostvarila je saradnju sa violinistom Stefanom Milenkovićem, violinistom Valerij Sokolovim, violončelistom Tilman Vikom, violončelistom Konstantin Hajdrihom, violončelistkinjom Vendi Vorner, operskom pevačicom Neivi Martinez, operskim pevačem Željkom Lučićem, gitaristom Huan Manuel Kanizaresom, flautistom Janoš Balintom, pijanistom Jurij Kotom, dirigentom Bojanom Suđićem, dirigentom Vitalij Potasovim...

Član je kragujevačkog kamernog orkestra „Šlezinger“ u kome aktivno svira od 2017. godine, operskog orkestra „Opera nova“ u Kragujevcu kao i manjih orkestarskih i kamernih sastava u Kragujevcu.

Godine 2019. položila je audiciju za honorarnog saradnika orkestra RTS-a.
Nastupala je više puta kao gostujući član Simfonijskog orkestra Crne Gore.
Festivali na kojima je nastupala: OKTOH (Celovečernji koncert sa kvrtetom 2020. godine), Somus, Nomus, Nimus, Joakim fest, Festival Zlatna iskra, Zlatni zvuci, Kotor Art, World music fest Tivat, Piccolo opera festival (Friulli Venezia Giulia), Dani gitare u Podgorici, Dani muzike u Herceg Novom, Donne in musica, 

Internacionalni festival umetnika harmonike, festival gudača u Leskovcu...
Značajnije koncertne dvorane u kojima je nastupala su Kolarac i Arcimboldi teatro u Milanu.

Bavi se i aranžiranjem muzike pretežno za gudačke ansamble.

Pedagoški rad:
Kao pedagog ima preko tri godine radnog staža. Radila je kao nastavnik violončela, kamerne muzike, orkestarskih deonica, gudačkog orkestra i kao nastavnik muzičke kulture. Trenutno radi kao nastavnik kamerne muzike u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.