Press "Enter" to skip to content

Прво меморијално такмичење дувача “Миле Пауновић”

Мокрањац 0

12669271_1165613946789920_1209478175_o

Неготинска крајина, после ненадмашног Стевана Стојановића Мокрањца без сумње добила је још једну музичку легенду. У најбољим стваралачким годинама трубач Миле Пауновић (1955-2015) родом из Црномаснице код Неготина био је три и по деценије музичар о коме прави поштоваоци ове уметности и крајински весељаци данас обично говоре само бираним речима. Како и не би када овај “чаробњак из Крајине” свој раскошан таленат и ненадмашну виртуозност потврдио још у данима најранијег детињства.

По завршетку основне школе, Миле Пауновић уписује Средњу музичку школу у Београду и под надзором чувеног и признатог музичког педагога Алојза Стрнада стиче прва музичка знања. Његови видици међутим постају још шири на Факултету музичке уметности који похађа у класама професора Димитра Ангелова и Младена Ђорђевића и дипломира 1984. на инструменталном одсеку — труба. На традиционалним такмичењима музицких школа и академија Србије, млади трубач скреће пажњу широј јавности и по правилу осваја многе награде и признања.

Прекретницу у музичком сазревању маестра Милета Пауновића свакако чини активан рад у неколико културно-уметничких друштава. Дружење са београдским аматерима је за њега од драгоцене користи да још ближе упозна све правце и музичке стилове у тадашњој Југословенској народној музици. 1976. године уз пратњу великог ревијског оркестра Радио телевизије Београд, женског хора “КОЛЕГИЈУМ МУЗИКУМ” и диригентске палице Даринке Матић Маровић, учествује на Београдском сабору, где са композицијом Димитрија Микана Обрадовића “Из мојих шума” — песма без речи, изводи композицију инспирисану народним фолклором и осваја прву награду стручног жирија и прву награду публике.

С обзиром на то да до тада на оваквој музичкој манифестацији није такав жанр упражњаван, млади трубач, Миле Пауновић долази до пуног изражаја и његов сензибилитет не оставља равнодушне ни музичке уреднике првог програма Радио Београда, који убрзо ову композицију снимају као трајни снимак радија и уврштавају га у своју програмску шему. Као солиста или члан оркестра постаје стални гост радио и телевизијских емисија, а поред ангажовања и учешћа у издавању плоча и видео касета, свесрдно помаже у реализацији више од седам стотина музичких пројеката. Маестро Миле Пауновић 1986. године оснива Народни оркестар.

У завичајном граду Неготину 1992. године отвара се средња музичка школа. Тадашњи председник општине позива Милета Пауновића да се врати из Београда, где је активно радио на естради да у новооснованој школи оформи класу младих трубача.

Са ученицима осваја све најпрестижније награде, а постхумно, за успех у педагошком раду добија и награду Заједнице музичких и балетских школа Србије.

ТАКМИЧЕЊЕ ДУВАЧА-ПРОПОЗИЦИЈЕ

ПРИЈАВА

MEMORIJALNO TAKMIČENJE DUVAČA knjizica